pondělí 23. září 2013

Řím ....'Věčné město'...naše zatím poslední cestování

Všechny cesty vedou do Říma ... i ta naše :)
Dlouho jsme s přítelem plánovali dovolenou, nakonec jsme byli hodně omezeni časem a tak jsme se začali poohlížet po prodlouženém víkendu. Přemýšleli jsme o Paříži a Římě. Mě osobně víc lákal Řím a cena letenek byla taky na mé straně.



Jak už jsem se dřívě zmiňovala, bydlím v současnosti v Německu - v Berlíně. Ceny letenek jsou obecně z Německa mnohem lepší než z Čech. Ale i tady existují enormní rozdíly. Nejlevnější letenky jsou z Mnichova. Nejdražší pak právě z Berlína. My jsme ještě ke všemu začali s plánováním opravdu pozdě a tak se žádná supervýhodná letenka nekonala. Z Berlína vycházela jedna zpáteční letenka o 100 Euro dráž než z Hamburku. Hamburk je od Berlína vzdálený cca 3 hodiny a jízda autobusem vyjde na 30 Euro na osobu. Takže jasná volba - navíc já v Hamburku předtím ještě nikdy nebyla.

Původně jsme chtěli jet na 4 dny - od čtvrtka do pondělí, ale zpáteční letenka v úterý vycházela ještě o 20 euro levněji. Rozhodli jsme se tedy zůstat o den déle a raději peníze využít na zaplacení ještě jedné noci v hotelu.


Hotel jsme našli online na booking.com. Komunikace s portálem výborná, přímo s hotelem už horší, protože ...majitel=recepční prostě neuměl anglicky ani německy a při osobní komunikaci na vše odpovídal italsky...

Pár postřehů z Říma

  • Ceny v restauracích nejsou nijak extrémní, což mě překvapilo. Respektive určitě jsou vyšší než v Praze, ale kdo už má za sebou pár evropských cest, musí mi potvrdit, že v Praze je fakt levno. Pizza přímo v centru u Fontana di Trevi stála 8 Euro, sklenička výborného vína 2 Euro. 
  • Autobusy nemají žádný jízdní řád. Na informační tabuli je seznam zastávek, k tomu informace od kdy do kdy autobus jezdí a to je vše. Ve špičce - což v centru díky turistům znamená od 11 do 21:00 jsou autobusy totálně přeplněné a jezdí cca každých 20 minut. Nebo ještě lépe - jednou za 30 minut  jedou dva po sobě, s mezičasem 2 minut, takže první je totálně přecpaný a ve druhém jsou dokonce místa k sezení. 
  • Lístky pro městskou dopravu je možné koupit v metru, v centru v některých novinových stáncích a v některých autobusech. Ano, POUZE v některých je automat, což ale předem nemůžete nijak odhadnout, takže jsme se i my svezli zadarmo. 
  • Jedna jízdenka (100 minut) stála 1,50 Euro ...my využili autobus vždy jen ráno a večer, celý den jsme byli v centru a tak se nám ani týdenní jízdenka nevyplatila. (Nehledě na to, že jsme párkrát opravdu jeli na černo, protože automat v autobuse nebyl.)
  • Restaurací je spousty, ale musí být opravdu štěstí na dobrý výběr. Pizza byla vždy vynikající, jednou jsem zkusila těstoviny a byla jsem moc zklamaná. 
  • Galateria neboli  cukrárna - prodejna zmrzliny .... není nic lepšího než pravá italská zmrzlina s domácí šlehačkou.
  • Voda - v Římě je spousta pouličních fontánek a studen, kde si můžete načerpat do lahve pitnou vodu. Ve velkých vedrech opravdu skvělá věc. 
  • Jako ve všech velkých městech -  i tady je spousta pouličních prodejců, kteří Vám na každém rohu nabízejí různé cetky, ledové vody a suvenýry. Dá se s nimi smlouvat a cena suvenýrů je také přijetelná. 
  • Je tu spousta 'prodejců květin', kteří Vám růži vnutí s tím, jak Vám to sluší, že je to gratis a ještě popřejí partnerovi, jak si dobře vybral...a po 30ti vteřinách za Vámi přijdou s tím, že by chtěli alespoň 'small money' :D 
  • Pohybovali jsme se v podstatě pouze v centru a já za celou dobu nenatrefila na žádnou drogerii :( Jen na prodejnu KIKO, kterou znám zpaměti už z Berlína. 
  • Italky jsou opravdu krásné ženy...uličky Říma jsou, podobně jako Praha, plné dlažebních kostek a i přesto si spousta zdejších neodepře podpatky.
  • Vatikán - pro návštěvu baziliky sv. Petra je nutné vhodné oblečení - což znamená schovaná ramena a kolena, vstup je zdarma a fronta se zdá nekonečná, ale postupuje rychle, do 20 minut jste uvnitř. A pozor - na Svatopetrském náměstí je spousta prodejců výletů s průvodcem, kteří se snaží 'prodat' vstup do baziliky bez čekání. Rozhodně se to nevyplatí. 
  • Počasí druhý týden v září bylo skvělé - 26-30 stupňů, jednou v noci pršelo. 
  • Vidět Řím v noci s umělým osvětlením je naprosto jiný zážitek, který moc doporučuji. Bez toho to není ono. 
To vše k výletu do Říma. Uteklo to rychle, ale bylo pohádkově :).
Co zaujalo při návštěvě Říma Vás? 

Ještě malá ochutnávka: 











4 komentáře:

  1. v Ríme som síce ešte nebola, ale veľmi po tom túžim!
    a podľa fotiek som sa doň zamilovala ešte viac! super článok!

    Kejmy ♥.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Kejmy, opravdu to stojí za to - je to nádhera, děkuju za pochvalu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to krásně. Řím mi na seznamu navštívených míst taky ještě chybí (ne, že by chyběl jen Řím, ale klasiky jako Londýn, Paříž, Barcelona, Benátky, mám za sebou :)) ) tak bychom se také mohli vypravit... fotky super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, já mám zatím z klasiky hodně co dohánět, hlavně Paříž a Barcelona, na to se moc těšim ..tak snad zase za rok

      Vymazat

Děkuji za všechny komentáře, moc si cením jakékoliv zpětné vazby